PrEP Pre-expositie profylaxe Pre-exposure prophylaxis Rob Hermanussen Cobru Bos en Lommer Amsterdam

PrEP Pre-expositie profylaxe

PrEP is een effectieve manier om infectie met hiv te voorkomen. 

Huisartsenpraktijk Bos en Lommer is een voorstander van het gebruik van PrEP. Huisartsenpraktijk Bos en Lommer is van mening dat PrEP het beste voorgeschreven en begeleid kan worden door de huisarts, de huisarts is laagdrempelig bereikbaar en omdat je huisarts op de hoogte is van je andere gezondheidsproblemen is PrEP een geïntegreerd onderdeel van de zorg voor jouw gezondheid. Binnen de praktijk hebben we al ruim 200 mensen begeleid in het starten met en gebruiken van PrEP. Mocht je met PrEP willen starten, maak dan een afspraak met ons (we bieden deze mogelijkheid alleen aan onze vaste patiënten).

Lees voor je bezoek de informatie over PrEP op de website van mantotman.nl in het Nederlands of in het Engels

PrEP kan dagelijks of intermitterend, rondom seks worden gebruikt. PrEPnu maakte schema’s waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe intermitterend gebruik dient te gebeuren. PrEP wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar, de gebruiker moet het zelf betalen. PrEPnu heeft ook een overzicht van apotheken waar PrEP voor een laag tarief beschikbaar is. De controles bij PrEP worden wél vergoed, maar hierbij hanteert de zorgverzekeraar het eigen risico.

Vóór en tijdens gebruik van PrEP dienen de nierfunctie in het bloed en soms in de urine gecontroleerd te worden en onderzoek naar hiv en seksueel overdraagbare aandoeningen plaats te vinden:

  • De nierfunctie in het bloed en in sommige groepen in de urine vóór start en op indicatie vervolgens elke twaalf maanden.
  • Hiv vóór start, één maand na start en vervolgens elke drie maanden.
  • Seksueel overdraagbare aandoeningen vóór start en vervolgens elke drie maanden gecontroleerd, om kosten te besparen is het mogelijk deze controles via mantotman.nl te doen.

PrEP gebruikers dienen gevaccineerd te zijn tegen hepatitis B, neem je vaccinatie-bewijs en zo mogelijk de uitslag van het onderzoek naar de effectiviteit van de vaccinatie (de titer-controle) mee naar je afspraak. Als je hepatitis B hebt doorgemaakt is vaccinatie niet nodig.

PrEP herhaalrecepten kunnen niet worden aangevraagd bij de assistente of via de website. Rob Hermanussen schrijft PrEP uit voor drie maanden. Als je bijna aan het eind van deze drie maanden bent en je PrEP bijna op is, doe dan de testen die je op dat moment moet doen. Mail Rob via deze website vijf werkdagen na je bezoek aan het laboratorium, heb je dit via het testlab van mantotman.nl gedaan, voeg dan een screenshot van je mantotman-uitslag toe aan dit bericht. Rob zal vervolgens de uitslagen van het onderzoek dat in zijn beheer zijn gedaan controleren en aan je melden, een recept voor drie maanden naar de apotheek mailen en je instructies en eventueel labformulieren toezenden voor het volgend onderzoek.